Masajul este considerat o metoda naturala de tratament si o metoda aplicata a stiintei medicale ce urmareste sa echilibreze fiinta umana la nivelul tuturor structurilor sale. Constituie o metoda benefica pentru intretinerea sanatatii, cu efecte in sensul ameliorarii si vindecarii unor afectiuni.
Masajul are efecte asupra:
- Pielii
- Muschilor
- Tendoanelor si ligamentelor
- Articulatiilor
- Vaselor limfatice si sanguine
- Nervilor
- Organelor interne
Scopurile masajului:
- Fiziologic: optimizarea functionala a sistemelor organismului
- Regenerativ: combate imbatranirea prin aducerea corpului intr-o fizica si psihica foarte buna
- Estetic: remodeleaza corpul prin reducerea depunerilor de grasime si actioneaza favorabil asupra zonelor afectate de celulita
- In cazul sportivilor: ajuta organismal sa faca fata efortului fizic sis a se reface dupa acesta.
Masajul poate fi tonifiant/stimulant sau relaxant si calmant.
Prin masaj se elibereaza progresiv tensiunile, incordarile fizice si psihice; se indeparteaza barierele dintre oameni, dinamizand si echilibrand structura fizica, psihica si mentala.
Studiile efectuate in domeniul masajului au evidentiat faptul ca simplul contact fizic nu poate fi decat benefic atat pentru cei care il practica, cat si pentru pacienti, deoarece el permite comunicarea intre doua fiinte.
“ Nu exista decat un templu in Univers si acela este corpul omenesc. Nimic nu este mai sacru decat acest obiect sfant. Atunci cand punem mana pe trupul unui om, atingem cerul” Novalis