Fitoterapia – utilizarea plantelor medicinale in scop terapeutic – are o vechime de mii de ani, dar este una din ramurile medicinii cu o permanenta evolutie. In ultimul timp din ce in ce mai multe studii clinice vin sa arate eficienta terapeutica a remediilor naturale, astfel incat putem vorbi despre o fitoterapie moderna ba
zata pe dovezi stiintifice. Puteti citi in detaliu despre cateva din remediile fitoterapice folosite frecvent in practica noastra prin accesarea acestora din meniul din stanga. Ceea ce trebuie retinut este ca in momentul de fata, recomandarile fitoterapice tin cont si de BIOCOMPATIBILITATEA remediilor cu fiecare pacient in parte, acestea urmand sa aiba o eficienta mult superioara celor selectate “aleator”.
Printre avantajele fitoterapiei se numara accesibilitatea (plantele sunt usor de procurat si ieftine), actiunea blanda si lipsa efectelor adverse (cand se respecta dozele adecvate), tratarea bolnavului ca intreg (plantele au efecte fizice si psiho-emotionale si echilibreaza organismul la toate nivelele). Plantele medicinale se pot folosi in paralel cu medicamentele alopate. Fitoterapia moderna studiaza compozitia chimica a plantelor in laboratoarele farmaceutice si argumenteaza stiintific utilizarile traditionale ale unor plante.
Tratamentul cu plante medicinale da rezultate foarte bune in afectiunile usoare, functionale sau in stadiile incipiente ale bolilor, dar si in bolile cronice, in care a aparut deja afectarea organica, fitoterapia poate contribui in reversibilitatea simptomelor sau leziunilor.
Aceste afirmatii se aplica la modul general, deoarece se constata in practica medicala ca important este pacientul si nu boala (diagnosticul), caci adeseori dorinta bolnavului de a se vindeca si eforturile acestuia pot face adevarate minuni, in pofida statisticilor bolii de care acesta sufera.
La noi in tara, autoritatea in ceea ce priveste fitoterapia este Acad. Prof. Dr. Ovidiu Bojor – va recomandam ultimul sau tratat de fitoterapie, nutritie si cosmetica naturala elaborat impreuna cu Dr. Gh. Mencinicopschi, specialist in nutritie, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti si Dr. Larisa Ionescu-Calinesti, cosmetician.
De asemenea, exista practicieni ai medicinei naturale care au demonstrat, prin studii efectuate in clinici, ca bolile grave pot fi vindecate; a se consulta in aceasta directie cartea doctorului Dean Ornish – Revolutie in terapia bolilor de inima (aparuta si la noi in tara), in care acesta arata cum leziunile coronariene grave sau ateroscleroza sunt fenomene reversibile daca se urmeaza un program de tratament naturist, sau lucrarea doctorului Max Gerson – Terapia cancerului, si nu in ultimul rand ar trebui mentionat aici Studiul China – supranumit “Grand-Prix-ul in epidemiologie” al doctorului Colin Campbell, Ph D.
Există şi practicieni naturopaţi care aduc numeroase mărturii ale unor cazuri vindecate prin terapii naturale (ex. Rudolf Breuss – Modalităţi de tratare a cancerului, leucemiei şi a altor boli aparent incurabile).
În general, răspund foarte bine la tratamentul fitoterapeutic următoarele boli:
– alergiile, astmul bronşic, reumatismul, bolile de piele
– bolile psihosomatice, nevrozele, insomnia, tulburările de memorie la vârstnici
– infecţiile cronice microbiene, parazitozele, unele afecţiuni virale
– stările de stres şi epuizare, carenţele în anumite vitamine şi minerale
– intoxicaţiile cronice, hipercolesterolemia
– ulcerul gastro-duodenal, dischinezia biliară, enterocolita, colonul iritabil
Atenţie! Efectele plantelor se instalează în general în timp (există şi excepţii) şi necesită o administrare prelungită – de la 2-3 săptămâni la câteva luni, în funcţie de gravitatea şi vechimea bolii, reactivitatea organismului şi perseverenţa bolnavului în a urma tratamentul. În cazul bolilor foarte grave, tratamentul poate dura şi 2-3 ani, urmând o schemă terapeutică indicată de medic.
Contraindicaţiile fitoterapiei:
Nu vom apela la fitoterapie în urgenţele medicale sau chirurgicale.