Cum iti organizezi ziua in functie de ceasul biologic definit de ayurveda?

octombrie 09, 2016 - by - in Ayurveda

No Comments

ayurveda

Stiinta sacra a vietii – ayurveda – a acordat inca din cele mai vechi timpuri o atentie influentei intervalelor zilei asupra activitatilor umane, momentelor cele mai propice pentru a le efectua pentru ca acestea sa aiba maximum de randament.

Astfel, ayurveda imparte ziua in 6 intervale orare, in care ritmurile se succed, ele fiind astfel denumite dupa predominanta unei anumite energii la un anumit moment dat. Ele sunt denumite generic dupa cele 3 dosha ( Kapha, Pitta si Vata), fiecare cu manifestarile sale specifice, fiind prezente de cate 2 ori intr-un interval de 24 de ore..

06.00 – 10.00

Primul interval al zilei este denumit Kapha I ( orele 6-10). Acesta se caracterizeaza prin predominanta energiei de tip Kapha ( Pamant si Apa). Dupa somnul de peste noapte, acum este momentul sa beneficiem de energia pe care rasaritul Soarelui o exercita asupra noastra. Astfel, in acest interval au un rol benefic transformator efectuarea de exercitii de purificare, menite a elimina reziduurile fizice si psihomentale din noaptea precedenta. Se stie ca noaptea este intervalul in care acestea se depun, dupa acumularile din perioada diurna. In intervalul 06.00 – 10.00 este bine sa efectuam asa numitele kriyas-uri – curatarea gurii, a limbii si narilor de impuritati – aceste dezobstruand canalele subtile, facandu-le apte sa capteze apoi influentele benefice ale zilei care tocmai a inceput. Se purifica astfel si sinusurile, stiindu-se ca zona capului reprezinta unul din sediile lui Kapha dosha in organism. Va rezulta apoi o stare de claritate mentala, care ne va face sa fim eficienti in activitatile pe care le vom realize in acea zi.

Foarte eficiente pentru energizarea fiintei sunt exercitiile yoga (asa-numitele asana-e), care purifica si canalizeaza energia fiintei in aceste momente atat de speciale. Asana traditionala este “salutul soarelui”, ce reprezinta un gand de recunostinta adus Soarelui, cel ce sustine viata pe aceasta planeta. Se mai pot efectua, de asemenea, exercitii de respiratie, relaxare, meditatie, etc. Toate acestea isi vor pune apoi amprenta asupra starilor predominante pe care le vom avea apoi in intreaga zi.

Micul dejun trebuie sa fie apoi destul de consistent, conferindu-ne energia necesara pentru perioada de pana la pranz. In intervalul 8-10, influenta lui Kapha incepe incet sa scada, manifestandu-se, in special intre orele 9-10, influenta lui Pitta dosha. Astfel purificati si energizati, putem trece apoi spre cel de-al doilea interval al zilei.

10.00 – 14.00

Acesta se numeste Pitta I si acopera intervalul dintre orele 10-14. Acum, deja suntem angrenati in activitatea noastra, fiind cat mai concentrati si mai constienti in ceea ce facem, rezultand astfel si un randament superior. Soarele incepe sa isi manifeste cu tot mai multa putere influenta, de aceea trebuie sa beneficiem cat mai mult de aceasta, fara a ne consuma suplimentar resursele fizico-energetice ale organismului.

Dupa ora 12 in special, incepem sa resimtim pofta de mancare, apetitul fiind corelat si cu proportia dosha-elor in fiinta noastra. Cei care au Pitta predominant (Foc si Apa) sunt in mod natural mai supusi influentelor acestui interval orar.

Acum, este indicat sa actionam intr-un ritm usor mai lent, dupa cat se poate neexpusi influentei prea mari a Soarelui, considerat in ayurveda un veritabil barometru al ritmurilor tuturor fiintelor in Manifestare.

Dejunul care este indicat sa il luam in jurul orelor 13-14 trebuie sa fie consistent, dar nu exagerat, consumand alimente pure, proaspete, si cat mai putin supuse tratamentului termic, intrucat preparatele gatite, fierte, etc determina o caldura suplimentara in organism, ce poate duce la disconfortul termic, dar si psihic. Pot aparea, astfel, stari de surescitare, iritabilitate, etc. De asemenea, se va evita consumarea in exces a condimentelor picante, acestea aducand un aport de caldura suplimentar, care nu este necesar acum. Hrana trebuie sa fie usor de digerat, intr-o cantitate moderata, si consumata cu o stare de liniste si relaxare. De asemenea, ambientul este foarte important, un loc ideal fiind in natura, in masura in care este posibil acest lucru, sau intr-un loc cat se poate de linistit, dupa cum conditiile o permit. Dupa masa, este necesar sa facem o perioada de pauza, pentru digerarea primara a alimentelor (prima faza a digestiei), putand efectua si o scurta plimbare (recomandat).

In intervalul 13-14, observam ca incet, dar sigur, influenta lui Pitta incepe sa scada, iar a lui Vata sa creasca in intensitate, acest interval facand trecerea spre cel urmator, in care va fi manifestata influenta energiei de tip Vata.

14.00 – 18.00

Intervalul Vata I (orele 14-18) se caracterizeaza, in general, prin faptul ca incepe sa apara o tendinta de a incheia activitatile incepute si o usoara stare de deconectare de la activitatile pe care le intreprindem. Un alt factor foarte important este ca atmosfera din timpul lucrului sa fie favorabila, energia sa fie pozitiva, iar cadrul in care se desfasoara activitatea sa fie stimulativ pentru toti cei care lucreaza in acel mediu. Buna dispozitie ajuta foarte mult la gasirea solutiilor optime in situatiile ce apar in timpul lucrului. Energia de tip Vata (Aer si Eter) se manifesta si printr-o anumita dorinta de a proiecta activitatile de dupa lucru, conferind astfel un echilibru intre lucru si activitatile ce vor fi desfasurate in timpul serii. Intre orele 17-18, influenta lui Vata dosha incepe sa scada, facandu-si loc din nou cea a lui Kapha,denumit acum Kapha II (intervalul cuprins intre orele 18-22), si astfel se reia ciclul inceput dimineata.

Despre celelalte 3 intervale care urmeaza, voi reveni in articolul urmator, urmarind efectul pe care acesta l-a exercitat asupra cititorilor, si cum le poate imbunatati calitatea activitatii si a perioadelor de odihna, rezultand un aspect general de armonie in viata fiecarei fiinte dispuse sa isi transforme viata in Existenta.

Share this article

×

Faceti o programare si veti fi contactat(a) in cel mai scurt timp

Call Now ButtonSuntem aici