Ayurveda – stiinta vietii
Ayurveda reprezinta una dintre cele mai vechi forme ale medicinei traditionale si ea este inca folosita ca si medicina de baza in India. Principiile ayurvedice sunt in concordanta cu principiile medicinei holistice si trateaza omul ca si fiinta complexa, adresandu-se tuturor planurilor fiintei umane : fizic, emotional, mental si spiritual. In comparatie, medicina clasica/vestica, se adreseaza doar corpului fizic.
Ayurveda provine din limba sanscrita, si inseamna, etimologic, “stiinta vietii” (ayus-viata, veda-stiinta, cunoastere). Inceputurile sale sunt considerate acum 5000 de ani, in India. Este cel mai vechi sistem medical din lume, avand intrebuintari atat de variate, cum ar fi:
- descoperirea caracteristicilor fizice, psihice si emotionale ale fiecarei fiinte umane;
- raportarea acesteia la Universul din care face parte;
- intelegerea celor mai eficiente mijloace de armonizare a acestora, pe calea lor spre evolutie pe toate planurile.
Ayurveda considera ca intre sufletul, mintea si corpul unei fiinte umane exista o stransa legatura, armonizarea acestora conducand la o stare de bine, traire plenara a vietii, cu intelepciune, precum si la o stare de sanatate buna si constanta. In acest sens, Ayurveda face parte din grupul terapiilor holistice, care considera ca Omul este un microcosmos, ce trebuie pus in acord permanent cu Macrocosmosul din care a fost creat.
Prima etapa a acestei discipline atat de complexe este determinarea tipologiei constitutionale( fizice, dinamice si psihomentale) a persoanei care apeleaza la ajutorul ei.
Conform Ayurvedei, exista trei tipuri constitutionale, fiecare din ele avand caracteristici specifice: Kapha, Pitta si Vata. Ele sunt, de fapt, o combinatie intre diferite elemente subtile cunoscute: Pamant, Apa, Foc, Aer si Eter. Combinarea lor atat de diferita determina tipul constitutional al unei fiinte umane. Important este sa ne regasim si sa ne mentinem apoi starea de armonie necesara in viata de zi cu zi.
Ca metode folosite se pot enumera:
- nutri-terapia (consumul alimentelor in functie de tipul constitutional stabilit);
- masajul ayurvedic, pentru relaxarea globala a fiintei sau pentru ameliorarea unor probleme de sanatate;
- meloterapia (muzica cu energie benefica, necesara pentru echilibrarea emotionala, starea de bine);
- aromoterapia, adica folosirea uleiurilor esentiale pentru inducerea unei stari de armonie energetica;
- cromoterapia;
Terapiile ayurvedice sunt blande, noninvazive, si actioneaza in conformitate cu aspectele particulare ale fiintelor umane, in functie de predominantele acesteia.
In prezent, acestea sunt utilizate pe scara tot mai larga in intreaga lume, pentru rezultatele lor atat de benefice, pe toate planurile fiintei.
Demersul ayurvedic incepe, asa cum este si firesc, cu incadrarea tipologica a persoanei conciliate, pe baza unor chestionare personalizate, care sunt in numar de 3, corespondente cu cele 3 tipologii ayurvedice fundamentale (Vata, Pitta si Kapha). In final, se acumuleaza un punctaj, pe baza raspunsurilor oferite in afirmatiile din chestionarul ayurvedic, oferind posibilitatea consultantului ayurvedic de a incadra tipologic persoana in cauza.
In final, se discuta cu pacientul aceste raspunsuri, realizandu-se interpretarea si recomandarile specifice, toate avand rolul de autocunoastere si armonizare a fiintei in cauza. Aceste chestionare se pot repeta periodic, la minim 4 luni distanta, putandu-se apoi constata anumite modificari calitative, in sensul ameliorarii anumitor probleme pe care pacientul le-a prezentat initial.
La recomandari, se pot enumera :
- plante cu rol armonizator;
- terapii posturale;
- aromoterapie;
- dieta corespunzatoare dosha-ei (tipologiei) predominante;
- alte terapii ( de purificare, masaj ayurvedic, etc), care sa reduca sau sa amplifice, daca e cazul, excesul sau deficitul energetico-emotional al respectivului pacient.